Why less F-35s would be better for the RNLAF

Over the last decade the Royal Netherlands Air Force has been a tactical air force, most of its operations in Afghanistan and Iraq were in support of ground troops. Both Dutch troops and those from international partners were supported by bombing, strafing or simply show of force operations by the RNLAF’s F-16AM fighter jets. Dwindling budgets and thus a decreased force size (down to 61 Falcons from a force that once numbered around 200 machines) have meant that the Dutch can now realistically sustain a deployment of just four aircraft.

READ MORE

De Nederlandse Luchtmacht heeft de afgelopen tien jaar de rol van een tactische luchtmacht gespeeld: het heeft voornamelijk gezorgd voor ondersteuning aan grondtroepen in Afghanistan en Irak. Zowel Nederlandse als internationale troepen hebben luchtsteun gehad van de F-16AM’s in de vorm van bombardementen, het beschieten van tegenstanders met het boordkanon en door middel van show of force (laag vliegen over het strijdveld in de hoop tegenstanders af te schrikken). Echter, door aanhoudende bezuinigingen is het totale aantal inmiddels geslonken naar 61 F-16’s (waar het aantal vroeger in de 200 lag) en heeft Nederland tegenwoordig enkel vier van deze jachtvliegtuigen beschikbaar voor operaties in het buitenland.

LEES MEER