Joint Strike Fighters aan de grond na brand

Lieuwe de Vries en Ruben Veenstra voor Veenstra & de Vries Aviation Publishing

F-35

Nadat er  maandag in de staart van een F-35 Lightning II,  beter bekend als de Joint Strike Fighter, die op het punt stond op te stijgen voor een trainingsmissie brand uit brak zijn alle vluchten met het vliegtuigtype opgeschort. Het vliegtuig is dezelfde variant van de  F-35, waarvan er drie zijn, als de beoogde vervanger van de F-16 in de Nederlandse luchtmacht. De piloot kon het toestel tijdig verlaten zonder van zijn schietstoel gebruik te maken. Waar eerst alleen de toestellen gebaseerd op Eglin Air Force Base in de Amerikaanse staat Florida aan de grond werden gehouden is dit nu uitgebreid naar alle F-35’s.

Hoogstwaarschijnlijk wordt gevreesd dat de brand een gevolg is van een defect dat in meer F-35’s voorkomt, Door alle toestellen aan de grond te houden heeft personeel van de fabrikant Lockheed Martin de tijd om het incident te onderzoeken zonder het gevaar van verder ongevallen door een gelijksoortig defect. Vier F-35 van de Amerikaanse korps mariniers staan nog wel op het punt de Atlantische Oceaan over te steken voor een airshow in het VK. De mariniers hebben een andere variant met short take-off and vertical landing capaciteiten, net zoals de van origine Britse Harrier waarvan de Amerikaanse mariniers ook gebruik van maken.

Op de luchtmacht basis Eglin worden piloten en grondpersoneel opgeleid voor de Amerikaanse marine, luchtmacht en korps mariniers voor het vliegen met de F-35. In totaal vliegen er nu in Amerika iets meer dan honderd van de hypermoderne straaljagers, waaronder twee toestellen voor de Nederlandse luchtmacht. De kosten van het JSF programma wordt op het moment geraamd op 400 miljard dollar, de stuksprijs van het toestel is opgelopen van een originele raming van 78 miljoen dollar naar 135 miljoen dollar nu. Verder vertraging in  het productieproces door problemen zoals deze brand zullen deze kosten alleen maar verhogen.