Luchtmacht Iran actief in Irak

Lieuwe de Vries for Veenstra & de Vries Aviation Publishing

Waar de VS en Iran normaal gezworen vijanden zijn zullen hun strijdkrachten elkaar in de lucht boven Irak misschien ontmoeten en mogelijk ook samenwerken in de strijd tegen ISIS rebellen die grote delen van Irak controleren.

Uit foto’s en video’s die door lokale media en door het Iraakse ministerie van defensie geopenbaard zijn blijkt dat waarschijnlijk per 1 juli de “Pasadaran”, een bijnaam voor het Leger van de Bewakers van de Islamitische Revolutie, zeven van hun Sukhoi 25 “Frogfoot” gevechtsvliegtuigen over gebracht heeft naar de Imam Ali vliegbasis nabij Nasiriyah. Daar zijn ook een viertal toestellen van hetzelfde type gestationeerd die de Irakezen recentelijk van Rusland hebben gekocht. De toestellen zouden worden gevlogen door vier piloten uit Irak en tien piloten uit Iran. Iran heeft nog niet officieel de aanwezigheid van de toestellen erkend echter de toestellen dragen een kleurenschema dat identiek is aan dat van de luchtmacht van Iran en voeren ook herkenningsnummers die identiek zijn aan die zoals gevoerd door de Iraanse luchtmacht.

http://youtu.be/ah7HP6d42m8

Mochten deze Frogfoots inderdaad uit Iran afkomstig zijn dan zullen de toestellen de Irakezen bekend voorkomen aangezien de zeven toestellen die de Iraanse luchtmacht bezit exemplaren zijn die tijdens de eerste Golfoorlog door hun Iraakse piloten naar Iran zijn gevlogen om aan vernietiging door coalitie bombardementen te ontkomen. De Irakezen geloofden toentertijd dat ze de Frogfoots en andere vliegtuigen die naar hun buurland waren uitgeweken terug zouden krijgen na het beëindigen van de oorlog. Iran bleek de toestellen echter te beschouwen als een geschenk van hun buurland, in die tijd nog bestuurd door aartsvijand Saddam Hoessein.

De “Frogfoot” is een Russisch ontwerp uit de koude oorlog, origineel was het toestel bedoeld om laagvliegend NATO tanks aan te vallen. Net als de Amerikaanse A-10 Thunderbolt bleek het toestel ook uitermate geschikt om luchtsteun te verlenen aan grondtroepen. Het toestel kan door zijn lange rechte vleugels langzamer vliegen dan veel andere straaljagers en kan grote hoeveelheden raketten en bommen meenemen. Daarnaast is het uitgerust met een boordkanon waarmee het ongepantserde doelen en vijandelijke troepen onder vuur kan nemen. De Su-25 is gemaakt om ondanks zware schade door vijandelijk vuur toch zijn missie uit te kunnen voeren.

Hoe effectief de luchtsteun van de Iraanse luchtmacht zal blijken blijft een raadsel, effectieve luchtsteun vereist goede en gestroomlijnde communicatie tussen piloot en grondtroepen om slachtoffers door eigen vuur te voorkomen. Binnen de NAVO is hier een standaard systeem voor ontwikkeld genaamd Joint Terminal Attack Controller, een gevechtsleider op de grond die bij de grondtroepen is ingedeeld. Deze speciaal getrainde grondtroepen communiceren met de piloten van gevechtsvliegtuigen en bewapende helikopters via een gestandaardiseerde procedure genaamd de “nine line brief”. Via deze “Nine Line Brief” wordt alle nodige informatie uitgewisseld tussen piloot en de JTAC volgens een voorspelbare methode.

Het valt niet te verwachten dat de Irakeze troepen en de piloten van de Iraanse luchtmacht dit niveau van samenwerking bereiken. Misschien zullen ze individueel ervaring hebben met dergelijke situaties maar het is sterk de vraag of de verschillende systemen samen kunnen werken. Wanneer dit niet het geval is zouden de Iraanse toestellen hoogstens worden ingezet om doelen verder achter de front linies aan te vallen, dit zou echter de doeltreffendheid van de “Frogfoots” sterk verminderen.

De Amerikanen hebben hun contingent in Irak ondertussen verstevigd met een aantal AH-64 Apache gevechtshelikopters, deze toestellen zullen worden ingezet om Amerikaanse militaire instructeurs en ander personeel te beschermen tegen aanvallen van ISIS. Amerikaanse bewapende drones en vliegtuigen van vliegdekschepen hebben de laatste dagen geregeld verkenningsvluchten gemaakt om inlichtingen te verzamelen over ISIS posities.

Bronnen;

Youtube.com

Wikipedia.com

TheAviationist.com