Fabrikant: NH90 problemen opgelost

Lieuwe de Vries voor Veenstra & de Vries Aviation Publishing

Volgens fabrikant NHIndustries zijn de problemen met de NH-90 helikopter opgelost, technici van de fabrikant zouden op het moment al de oplossingen installeren op helikopters van het type. In een interview met FlightGlobal geeft NHI aan dat er nieuwe materialen worden gebruikt om de problemen op te lossen.

Een speciale coating moet voorkomen dat water hecht aan de romp en onderdelen van plastic worden tussen metalen onderdelen geschoven en vastgezet om verdere corrosie tegen gaan. Het lijkt erop dat NHIndustries (NHI) de aanbevelingen van het Nationaal Lucht- en Ruimtevaartlaboratorium overneemt. Deze adviseerde in mei om metalen onderdelen van elkaar te isoleren en op bepaalde plekken een “corrosion preventive compound” aan te brengen.

NH90Wave

Hoewel het oplossingen zouden zijn voor de problemen die veroorzaakt worden door ontwerpfouten, zullen het niet per-se oplossingen zijn voor problemen veroorzaakt door productiefouten. Voor het laatste zal NHI moeten kijken naar verbeteringen van haar productieproces. Het Ministerie van Defensie zal zich als klant actiever op moeten stellen in een controlerende rol om verdere problemen te voorkomen.

NHIndustries geeft aan in gesprek te zijn met Defensie over het hervatten van levering van verdere NH-90’s. Het oplossen van de problemen was echter nooit het enige probleem, misschien nog veel belangrijker was een blijkbaar geschil over de kosten van het verhelpen van de manco’s en de extra inzet van Cougar helicopters. Over deze kosten zal waarschijnlijk eerst een oplossingen moeten worden gevonden voordat leveringen kunnen worden hervat Daarnaast zijn heldere afspraken over wie dit soort kosten zal dragen bij eventuele toekomstige problemen aan te raden om nog verdere vertragingen te voorkomen.

Toen levering van de helikopters aan de Australische luchtmacht ernstige vertragingen op liepen door veelal dezelfde oorzaken koos de fabrikant er voor om ter compensatie een extra MRH-90 (de Australische variant van de NH-90, Red.) helikopter te leveren. Misschien een optie die voor Mw. Hennis Plasschaert het overwegen waard is.