India wijst Finmeccanica de deur

Lieuwe de Vries for Veenstra & de Vries Aviation Publishing

India heeft besloten alle lopende orders bij bedrijven van de Finmeccanica groep op te schorten zolang een onderzoek naar corruptie en omkoping door medewerkers van het Italiaanse bedrijf nog niet is afgerond.

Het onderzoek spitst zich toe op de aanschaf van een aantal helikopters voor de Indische luchtmacht bedoeld voor het vervoeren van VIP’s. Hierbij zijn mogelijk door AgustaWestland medewerkers Indische ambtenaren of militairen omgekocht. In Italië heeft Finmeccanica verdere vervolging in deze zaak afgekocht door een schikking te treffen met justitie. Het onderzoek richtte zich op een voormalig leidinggevende van de Finmeccanica groep en een leidinggevende van dochterbedrijf, en NH90 fabrikant, AgustaWestland.

De ban op Finmeccanica is een gevoelige klap voor de Italianen, een aantal van haar dochterbedrijven levert defensieproducten aan India. Het land is in hoog tempo zijn strijdkrachten aan het moderniseren en uitbreiden, het is wereldwijd een van de belangrijkste afnemers van defensie materiaal. India neemt op het moment onder andere radarinstallaties en geschut af voor haar marine. Omdat de ban ook van toepassing is op bedrijven die samenwerken met bedrijven uit de Finmeccanica groep kan het ook gevolgen hebben voor delen van een Franse deal om Dassault Rafale gevechtsvliegtuigen te leveren. Een Finmeccanica dochter heeft een belang in de leverancier van bepaalde bewapening.

Bron: DefenseWorld